ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМИКИ ПОКАЗНИКІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ КАРДІОРЕСПІРАТОРНОЇ СИСТЕМИ БОРЦІВ ГРЕКО-РИМСЬКОГО СТИЛЮ 15-17 РОКІВ У ПІДГОТОВЧОМУ ПЕРІОДІ РІЧНОГО МАКРОЦИКЛУ - ЗВОНАРЬОВ, Олег; СВАТЬЄВ, Андрій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті наведено дані щодо особливостей зміни показників систем кровообігу та зовнішнього дихання організму борців греко-римського стилю 15-17 років у підготовчому періоді річного макроциклу при використанні в процесі тренувальних занять типової програми побудови тренувального процесу для етапу спеціалізованої базової підготовки. Для реалізації мети та завдань дослідження на початку та наприкінці періоду підготовки за допомогою традиційних фізіологічних методів та комп’ютерної програми експрес-оцінки функціонального стану кардіореспіраторної системи «ШВСМ-інтеграл» було проведено тестування поточного стану серцево-судинної системи та системи зовнішнього дихання спортсменів-борців, які прийняли участь в педагогічному експерименті, з визначенням основних параметрів цих систем, які характеризують енергетичні можливості серця та особливості регуляції серцевої діяльності, стан периферичного кровообігу, економічність роботи системи кровообігу та її адаптивні можливості, потенціальні можливості системи зовнішнього дихання, стійкість організму до умов гіпоксії та загальний поточний стан серцево-судинної та дихальної систем організму. Результаті дослідження дозволили констатувати певні позитивні зміни у функціональному стані кардіореспіраторної системи обстежених борців 15-17 років під впливом типової програми побудови тренувального процесу: достовірне зниження рівня функціональної напруги регуляторних механізмів серцево-судинної системи на 12,5%, підвищення стійкості організму до умов гіпоксії на 11%, підвищення рівня функціонального стану серцево-судинної системи та системи зовнішнього дихання на 5%. Разом з цим зміни інших показників функціонального стану кардіореспіраторної системи були незначними, статистично незначущими та мали лише тенденцію до покращення. У цілому результати проведеного дослідження дозволили, по-перше, констатувати недостатню ефективність типової програми побудови тренувального процесу для борців греко-римського стилю 15-17 років у підготовчому періоді річного макроциклу та про необхідність її суттєвого вдосконалення з врахуванням існуючого світового досвіду підготовки висококваліфікованих борців, а, по-друге, про інформативність показників кардіореспіраторної системи при оцінці поточного рівня підготовленості борців греко-римського стилю.