ВИКОРИСТАННЯ АНАЛІЗАТОРА СКЛАДУ ТІЛА В ОЦІНЦІ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Солтик, Олександр; Солтик, Інна; Білецька, Галина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті проведено дослідження щодо визначення складу тіла, зокрема кількості жирової тканини, та метаболічного віку здобувачів вищої освіти 18-19 років Хмельницького національного університету, які навчаються на спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» та на предметній спеціальності 014.11 Середня освіта (Фізична культура). Для отримання емпіричних даних було використано метод біоімпедансу, зокрема аналізатор складу тіла Tanita RD-545. Окрім визначення середньо групових даних щодо вмісту жирової тканини, вісцерального жиру, метаболічного віку, базальної швидкості обміну речовин, були обчислені взаємозв’язки між цими показниками. Загалом середні дані свідчать про те, що за цими показниками, склад організму відповідає нормі. Метаболічний вік обстежуваних на 2,9 та 3,1 року випереджає хронологічний вік. Кореляційний аналіз дозволяє стверджувати про те, що кращими показниками щодо метаболічного віку характеризуються ті здобувачі вищої освіти, які мають меншу масу тіла, та мають менше за абсолютним та відносним значенням жирові відкладення в організмі.