ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ВІДНОВЛЕННІ ФУНКЦІЙ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІСЛЯ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ ПЛЕЧА - ОДИНЕЦЬ, Тетяна; ЧИЖИШИНА, Тетяна; ВАНЮК, Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Тривалі військові дії в Україні створюють серйозні виклики для медичної системи. Використання сучасних видів озброєння спричиняє значну тяжкість вогнепальних ушкоджень, зокрема кінцівок, що ускладнює процес надання медичної допомоги з метою максимально швидкого відновлення анатомічної цілісності та функціональних можливостей. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати особливості фізичної терапії військовослужбовців у відновленні функцій верхньої кінцівки у військовослужбовців після вогнепальних поранень плеча. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Фізична терапія військовослужбовців є важливою складовою процесу відновлення після травм, зокрема вогнепальних поранень, і сприяє не тільки фізичному, але й психологічному відновленню. У ході реабілітації важливо застосовувати індивідуальний підхід до кожного пацієнта, оскільки характер пошкоджень, фізіологічний стан та потреби військовослужбовців можуть значно варіюватися. Використання терапевтичних вправ потребує активної участі пацієнта у процесі фізичної терапії, формуючи свідоме ставлення до виконання вправ і участь у коригуванні свого рухового режиму. Важливо підходити до кожного пацієнта індивідуально, враховуючи не лише тип і ступінь ушкодження, але й інші фактори, такі як вік, функціональні порушення, рівень фізичної підготовленості та психологічний стан. Таким чином, ефективна реабілітація військовослужбовців з вогнепальними травмами плеча вимагає глибокого розуміння специфіки поранень, індивідуальних особливостей постраждалих та використання інноваційних методик для забезпечення повноцінного відновлення фізичного та емоційного здоров’я.