ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ОСІБ СЕРЕДНЬОГО ВІКУ З КОКСАРТРОЗОМ НА АМБУЛАТОРНОМУ ЕТАПІ РЕАБІЛІТАЦІЇ - ЛІПІНА, Анна; ОДИНЕЦЬ, Тетяна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Фізична терапія відіграє ключову роль у зменшенні симптомів коксартрозу та поліпшенні функціонального стану пацієнтів. Амбулаторний етап реабілітації є критичним, оскільки саме в цей період пацієнти часто залишаються без належного супроводу, що може призводити до неефективного відновлення. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати особливості фізичної терапії осіб середнього віку з коксартрозом на амбулаторному етапі реабілітації. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Фізична терапія є важливою складовою частиною реабілітаційного процесу для осіб середнього віку з коксартрозом, оскільки вона сприяє зменшенню болю, покращенню функціональної активності суглобів та підвищенню загальної якості життя пацієнтів. Правильно підібрані фізичні вправи, спрямовані на зміцнення м’язів навколо кульшового суглоба, збільшення амплітуди руху суглоба, дозволяють знижувати навантаження на суглоб та покращувати його функцію. Врахування вікових особливостей та індивідуальних потреб пацієнтів середнього віку є важливим аспектом успішної реабілітації. Індивідуально підібрані програми фізичної терапії, що включають вправи для покращення стабільності суглобів, підвищення гнучкості та зміцнення м’язів, дозволяють ефективно справлятися з симптомами коксартрозу та знижувати ризик прогресування захворювання. Спеціально підібрані програми вправ, що включають низькоінтенсивні навантаження, дозволяють знижувати біль і запобігати виникненню ускладнень, таких як м’язова атрофія та обмеження рухливості суглоба. Таким чином, ефективна реабілітація осіб середнього віку з коксартрозом вимагає глибокого розуміння специфіки порушень, індивідуальних особливостей пацієнтів та використання інноваційних методик для забезпечення повноцінного відновлення фізичного та емоційного здоров’я.