СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТРЕНЕРІВ, БАТЬКІВ ТА СПОРТСМЕНІВ У ДИТЯЧОМУ ТА ЮНАЦЬКОМУ СПОРТІ - ПАВЛЮК, Оксана; ПАВЛЮК, Євген; РЕШІТНИК, Олексій; ОЛІЙНИК, Костянтин (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У дитячому та юнацькому спорті важливу увагу відіграють взаємовідносини між тренером, спортсменом та батьками, адже успіх в змагальній діяльності та у досягненні спортивних результатів в першу чергу залежить від злагодженої взаємодії між усіма учасниками. Саме тому наш науковий пошук присвячений дослідженню зазначеної проблеми. Насамперед ми розглянули трактування дефініції «сім’я», схарактеризували відносини у сім’ї та вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на них. Нами було проаналізовано психологічні та фізіологічні характеристики підліткового віку дівчаток та хлопчиків, щоб краще зрозуміти як будувати взаємодію з підлітками. Було виявлено низку суперечностей, що характерні для підліткового віку. Також було приділено увагу соціально-педагогічній характеристиці тренерів, батьків та спортсменів.