РОЛЬ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ - РОМАНИШИНА, Людмила; ГАЛУС, Олександр; МОЗОЛЕВ, Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Мета статті полягає у висвітленні ролі корпоративної культури у структурі професійної компетентності майбутніх офіцерів. Для досягнення мети використано сукупність загальнонаукових методів пізнання, зокрема: аналіз наукової літератури, узагальнення, синтез, порівняння. Результати дослідження. В статті розкрито роль корпоративної культури у формуванні професійної компетентності майбутніх офіцерів. Підкреслено її вагомий потенціал як складника професіоналізму військових й як континууму для розвитку фахових компетентностей курсантів. Встановлено, що до внутрішніх механізмів формування та розвитку корпоративної культури майбутнього офіцера належить формування професійної свідомості майбутнього офіцера, присвоєння та освоєння системи цінностей військової служби, як специфічної частини соціуму, внутрішня мотивація на формування та розвиток (прийняття) особистістю основ корпоративної культури військових формувань Збройних сил України. Формування професійної компетентності майбутніх офіцерів не обмежується отриманням військової освіти, але корелює з усією структурою військово-професійної діяльності в якій бере участь курсант, специфікою професійного середовища, в яке він занурений, професійних відносин, до яких він «вступає». Установлено, що корпоративна культура відіграє двояку роль у формуванні професійної компетентності майбутніх офіцерів. З одного боку вона є складником професіограми військовослужбовця нового покоління. З іншого – середовищем розвитку курсантів, яке моделює цінності, ідеали, норми, правила здійснення військово-професійної діяльності в реальних умовах. Процес військово-професійного розвитку майбутніх офіцерів, формування їх професійної компетентності шляхом використання потенціалу корпоративної культури військових навчальних закладів на практиці реалізується шляхом застосування перспективних педагогічних технологій. Основними ознаками таких педагогічних технологій визначено широке використання технічних засобів і дидактичних матеріалів, методів, що активізують військово-педагогічний процес, а також оптимальне застосування матеріально-технічної бази військових навчальних закладів.