МОДЕЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ТА ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ТХЕКВОНДИСТІВ 15-17 РОКІВ - ПАШКОВА, Вікторія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті розкрито побудову модельних характеристик морфофункціональних показників та фізичної підготовленості тхеквондистів 15–17 років на етапі спеціалізованої базової підготовки, які є одним із важливих умов контролю та управління тренувальним процесом тхеквондистів. Мета дослідження – визначити модельні характеристики морфофункціональних особливостей та фізичної підготовленості тхеквондистів 15–17 років. Модельні характеристики тхеквондистів на етапі спеціалізованої базової підготовки 1 та 2 року навчання за більшістю показників мають тенденцію до зменшення діапазону відмінностей між ідеальним та мінімальним значенням у підготовленості спортсменів. Виявлено зменшення ідеального показника модельних характеристик стрибків на скакалці з 138,81 до 36,63, між першим роком навчання та другим, та зменшення діапазону інтервалів між ідеальним та мінімальним на 17,48 %. Дослідженням встановлено зменшення ідеального значення модельних характеристик між першим роком навчання та другим, показника вибухової сили, тесту метання тенісного м’яча на дальність, з 40,25 до 37,47 м, та мінімального – з 14,64 до 13,30. Розробка модельних характеристик тхеквондистів 15–17 років є одним із важливих умов контролю та управління тренувальним процесом тхеквондистів, це сприятиме раціональному підбору засобів та методів підготовки спортсменів з урахуванням їх індивідуальних особливостей. Проведені дослідження можуть використовуватися у моніторингу підготовленості та спортивному відборі тхеквондистів на етапі спеціалізованої базової підготовки.