ЗМІНИ РІВНЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ЗБІРНИХ КОМАНД З БОКСУ ВВНЗ У ПЕРЕДЗМАГАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ - ГУЛЕЙ, Купріян; КАЛАБСЬКИЙ, Андрій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У сучасному спорті високих досягнень додаткові чинники впливу, які сприяють підвищенню рівня спортивної майстерності спортсменів та спортсменок відіграють важливу роль. В їх числі і тренування в умовах природної гіпоксії, які за умови раціонально спланованих навантажень в значній мірі визначають результат спортсменів у змаганнях. Це стосується і підготовки висококваліфікованих боксерів та боксерок. Виявити динаміку показників фізичної підготовленості курсантів-боксерів збірної команди ВВНЗ (на прикладі Національної академії сухопутних військ імені П. Сагайдачного) в умовах навчально-тренувальних зборів в середньогір’ї у перед змагальний період. У дослідженні прийняли участь 23 курсанти – члени чоловічої (n=12) та жіночої (n=11) збірних команд з боксу Академії. Констатувальний експеримент тривав упродовж чотирьох тижнів, тестування рівня фізичної підготовленості відбувалося чотири рази. Оцінювалися зміни показників прудкості, силової витривалості, швидкісно-силових якостей, сили та координаційних здібностей. Упродовж педагогічного експерименту від етапу до етапу тестування ми спостерігали здебільшого позитивну динаміку показників фізичних якостей як в жінок так і в чоловіків, водночас лише на окремих етапах ми спостерігали статистично значимі зміни в деяких фізичних якостях (p<0,05). Водночас у підсумку, аналізуючи вихідні і заключні результати тестувань ми отримали статистично значимі зміни в більшості показників (p<0,05) за винятком динамометрії лівої кисті у жінок, та правої – у чоловіків (p>0,05). Експериментально підтверджено ефективність підготовки боксерів та боксерок в умовах середньогір’я за умови планування раціональних фізичних навантажень з урахуванням рівня індивідуальних можливостей спортсменів та спортсменок щодо рівня їх фізичної підготовленості загалом.