ЕВОЛЮЦІЯ МОДЕЛЕЙ ЗМАГАНЬ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ПРОФЕСІЙНОМУ ФУТБОЛІ - ХІМЕНЕС , Христина; БРІСКІН , Юрій; СИНИЦЯ , Андрій; МАЛАНЮК , Любомир; ГНАТЧУК , Ярослав (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Перелік змагань у європейському професійному футболі та їх формат зазнавали певних змін та на сьогодні залишаються актуальними для вивчення соціально-економічного ефекту від ведення спортивно-змагальної діяльності. Розвиток будь якого виду спорту пов’язаний із розвитком змагальної практики. Орієнтуючись на чинник наявності/відсутності виражених компонентів системи змагань на визначених часових етапах можна передбачати подальші перспективи. Мета: на основі вивчення еволюції ключових чинників розвитку визначити моделі змагань у європейському професійному футболі. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення, системний аналіз, історико-логічний, абстрагування, порівняння, формалізація, моделювання. Результати. Під егідою UEFA проводиться низка турнірів, що мають спільну спрямованість. Вона визначається необхідністю популяризації футболу, залучення клубів різних країн та примноження доходу від ведення діяльності з проведення змагань. З’ясування та інтерпретація ключових чинників розвитку європейського професійного футболу дасть змогу визначити еволюцію моделі змагань у цьому виді спорту. На підставі вивчення й узагальнення чинників розвитку професійного футболу в Європі визначено етапи з такими варіантами моделей систем змагань: 1862–1887 роки – хаотично-турнірна модель у межах несистемної групи; 1888–1915, 1920–1938 та 1946–1953 роки – модель національних чемпіонатів у межах дискретно-системної групи; 1954–1978 роки – модель загально-європейських турнірів у межах системної групи; 1979–1990, 1991–2019, 2020–2021 та з 2022 року – турнірно-ієрархічна модель у межах системної, адаптивно-десистемної та ресистемної груп. У 1916–1919 та 1939–1945 рр. змагань з футболу на професійному рівні не відбувалося внаслідок деструктивного впливу на систем змагань подій першої та другої світової війни. Висновки. У професійному футболі, як й в інших ігрових видах професійного спорту виділено стандартизовані групи моделей: несистемні, дискретно-системні, системні, адаптивно-системні, ресистемні. Вони мають визначені часові відтинки, що пов’язані з визначеними чинниками зовнішнього та внутрішнього впливу.