ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ФІТНЕСУ У ПІДВИЩЕННІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ КАРДІОРЕСПІРАТОРНОЇ СИСТЕМИ СТУДЕНТОК ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - МАЛІКОВ, Микола; ІВАНСЬКА, Олена (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті наведено результати порівняльного аналізу змін у функціональному стані кардіореспіраторної системи організму студенток 18-19 років закладу вищої освіти під впливом дистанційних секційних занять з різних видів фітнесу (ритмічної та естетичної гімнастики). Для реалізації мети дослідження було вивчено особливості функціонального стану серцево-судинної системи та системи зовнішнього дихання студенток двох груп на початку та наприкінці навчального року за допомогою традиційних методів та комп’ютерної програми експрес-оцінки функціонального стану «ШВСМ». Результаті дослідження дозволили констатувати у цілому позитивний вплив дистанційних секційних занять з обох видів фітнесу (ритмічної та естетичної гімнастики) на основні показники поточного стану кардіореспіраторної системи їхнього організму: незалежно від групової приналежності для усіх студенток к завершенню дослідження було характерне позитивне зниження частоти серцевих скорочень, нормотонічний тип реакції системи кровообігу на фізичні навантаження, нормалізація величин серцевого індексу, коефіцієнту економічності кровообігу, загального периферичного опору судин, підвищення потенційних можливостей системи зовнішнього дихання та стійкості організму до умов гіпоксії. Разом з цим слід зазначити, що використання в програмі дистанційних секційних занять з ритмічної гімнастики сприяло достовірно більш суттєвим, в порівнянні з програмою аналогічних занять з включенням засобів естетичної гімнастики, позитивним змінам більшості параметрів кардіореспіраторної системи організму. Доведено, що к завершенню дослідження для представниць групи з ритмічної гімнастики були характерні достовірно кращі величини ЧСС, пульсового артеріального тиску, систолічного об’єму крові, серцевого індексу, життевої ємності легень, часу затримки дихання на вдоху та індексу Скібінського. Більш того, серед студенток цієї групи спостерігалися більш високі, ніж у дівчат, які протягом навчального року займалися естетичної гімнастикою, позитивні темпи покращення частоти серцевих скорочень (в 8 разів), пульсового артеріального тиску, серцевого індексу, індексу Робінсона, коефіцієнту економічності кровообігу (в 1,5 рази), життєвої ємності легень (в 2 рази), часу затримки дихання на вдоху (в 3 рази), індексу Скібінського (в 8 разів) та індексу гіпоксії в 14 разів. Таким чином, результати проведеного дослідження свідчать про більш високу ефективність використання засобів ритмічної гімнастики в програмі дистанційних секційних занять для студенток закладу вищої освіти.