МОНІТОРИНГ ПСИХОФІЗИЧНОГО СТАНУ СТУДЕНТІВ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ 017 ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ - ГОЛОВАЧ, Інна; БІЛЕЦЬКА, Вікторія; ЦИКОЗА, Євгенія; ПЕТРОВА, Наталія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
З огляду на те, що в процесі підготовки фахівців фізичного виховання і спорту у здобувачів вищої освіти все більший відсоток часу відводиться на онлайн-навчання, потреба у розвитку інтероцептивного усвідомлення тільки зростає. Соматичні заняття проводяться і очно, і офлайн. Кількість бажаючих залежить від майстерності викладача і пропускної спроможності тренувальної зали. На одному очному соматичному занятті можуть бути присутні 1-3 академічні групи. Кількість учасників соматичних онлайн занять залежить тільки від програмного забезпечення, тобто значно більше (наприклад, для спілкування у програмі «Zoom» може бути до 500 студентів). Мета дослідження — оцінити «навичку не турбуватися» (третій домен інтероцептивного усвідомлення, MAIA-2ukr) студентів 1 курсу Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. В роботі було детально проаналізовано науково-методичну літературу та доступні інтернет-джерела з обраної тематики, а також оцінено і статистично опрацьовано показники третього домену шкали MAIA-2ukr. В дослідженні взяли участь 50 студентів 1 курсу Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту. В результаті отримано нові показники підшкали Not-Worrying «навички не турбуватися», яка оцінює схильність не хвилюватися, або не переживати емоційний дистрес, відчуваючи біль, або незручність, для студентів 1 курсу Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту, необхідні для подальшого аналізу і синтезу показників інтероцептивного усвідомлення здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня. Отримані дані вказують на те, що значна кількість студентів — 22% завжди засмучуються, коли відчувають фізичний біль; 24% доволі часто починають хвилюватися, що щось не так, якщо відчувають будь-яку незручність; 26%, помічаючи незручність у своєму тілі, доволі рідко турбуються про це; 28% доволі часто можуть залишатися спокійним і не хвилюватися, коли відчувають незручність або біль; 26%, відчуваючи незручність або біль, доволі рідко не турбуються про це. Практична цінність результатів полягає у тому, що отримані дані можуть використовуватися для вдосконалення процесу фізичного виховання студентів.