ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ - КАРАУЛОВА , Світлана; КОВАЛЕНКО , Юлія; ЖЕРДЄВ , Микита (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті проведено дослідження щодо важливості застосування інформаційних технологій в професійній підготовці майбутніх фахівців з фізичного виховання і спорту. Враховуючи дослідження низки науковців встановлено, що питання трансформації у сфері фізичної культури і спорту залишаються актуальними в умовах глобалізації та сучасного інформаційного простору. Визначено, що впровадження інновацій у освітній, навчально-тренувальний процеси у різних видах спорту, оздоровчо-рекреаційну рухову діяльність різних груп населення є одним із основних чинників формування творчого інформаційного потенціалу майбутніх фахівців у сфері фізичної культури і спорту. Подано теоретико-методичне обґрунтування впровадження концепції управління тренувальним, фізкультурно-оздоровчим процесами з використанням інноваційної методики експрес-тесту для оцінки фізичного стану фізіологічних систем організму спортсменів різної спеціалізації та кваліфікації, людей різного віку, статті та функціональної підготовленості їх організму з використанням інформаційно-комп’ютерних технологій. Практичною реалізацією цього підходу є використання сучасних досягнень IКT- технологій. Показано, що використання комп’ютерної програми в галузі фізичного виховання і спорту дозволяє, оперативно кількісно оцінити параметри серцево-судинної і дихальної систем, структурних компонентів та інтегрального рівня функціональної підготовленості організму, виявити динаміку рівня фізичної підготовленості, тобто здійснити комплексний контроль змін фізичного стану організму та надати оцінку ефективності застосування тренувальних засобів підготовки. Доведено, що використання інформаційних технологій надає можливість отримання інформації щодо особливостей змін основних показників фізичної і функціональної підготовленості у процесі адаптації до систематичних фізичних навантажень різної спрямованості, обсягу й інтенсивності, а здобувачам вищої освіти з фізичної культури і спорту сформувати належну систему знань інформаційно-освітнього простору для майбутньої професійної діяльності.