ЗАКОНОМІРНОСТІ ВІКОВОГО РОЗВИТКУ СПОРТСМЕНОК ЯК ОСНОВА РАЦІОНАЛЬНОЇ БАГАТОРІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ У ХОКЕЇ НА ТРАВІ - ЛАПИЦЬКИЙ, Віталій; КУЛИК, Ніна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті розглядається процес багаторічної спортивної підготовки юних спортсменок підпорядкованими загальним закономірностям навчання і виховання, і в цьому закономірно находять свої відображення загальні педагогічні принципи. На підготовку спортивного резерву розповсюджуються і загальні принципи спортивної підготовки: поглиблена спеціалізація та індивідуалізація, єдність загальної та спеціальної підготовки, поступовості, циклічність тренувального процесу, хвилеподібність динаміки навантажень. В той же час застосовані до юних спортсменок ці принципи мають свої характерні риси які обумовлюються особливостями вікового розвитку дітей та підлітків. Мета дослідження – розробити модель вікового розвитку спортсменів багаторічної підготовки у хокеї на траві Реалізація мети дослідження здійснювалась в процесі розв’язання таких завдань: аналіз науково-методичної літератури та робочої документації тренерів, програм ДЮСШ, СДЮШОР з хокею на траві, та аналізу морфо функціональних показників. Методи дослідження: теоретичний аналіз літературних джерел і узагальнення досвіду передової спортивно–педагогічної практики; аналіз документальних матеріалів; педагогічне спостереження. Розглядаючи проблему дослідження було проаналізовано моделі багаторічної підготовки спортсменок, які використовують у стратегії, нормування тренувальних та змагальних навантажень на окремих етапах підготовки, необхідно враховувати вікові закономірності розвитку окремих функціональних систем і організму в цілому, таких як: гетерехроність розвитку, сенситивних періодів, розвитку фізичних якостей, вплив індивідуальних темпів біологічного дозрівання, та динаміку розвитку основних якостей і спортивних досягнень. Узагальнені результати представлені у вигляді таблиці.