ДОСЛІДЖЕННЯ ФЕНОМЕНА ПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ: РЕАЛІЇ СУЧАСНОСТІ - БОЙКО, Олег; ТЮРІНА, Валентина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті обґрунтовано, що в період повномасштабної війни України проти Росії виробляються принципово нові погляди на застосування Збройних Сил України, формуються нові концепції війни та стратегії використання армії у воєнний час, здійснюється переозброєння військ за стандартами НАТО, створюються нові структури і, відповідно, удосконалюються форми, види та способи педагогічної діяльності військовослужбовців, зокрема офіцерів. Збереження та навіть підвищення вимог до якості професійної підготовки військовослужбовців під час воєнного стану вимагає серйозних змін у педагогічній підготовці офіцерського складу. Мета статті полягає в аналізі феномену педагогічної культури майбутніх офіцерів, розкритті її базових та функціональних складників, відображенні ефективних механізмів її формування у межах професійно-педагогічної підготовки у вищих військових навчальних закладах. Завдання дослідження: проаналізувати наукові дослідження з обраної проблематики; розглянути структурні базові та функціональні складники педагогічної культури майбутніх офіцерів; розглянути професійно-педагогічну підготовку у вищих військових навчальних закладах як середовище формування педагогічної культури майбутніх офіцерів. Для розв’язання поставлених завдань використано комплекс взаємопов’язаних методів дослідження, зокрема логіко структурний та структурно-системний аналіз наукових досліджень з визначеної проблеми, синтез та узагальнення. В узагальненому вигляді педагогічна культура відображає сукупність сформованих певних педагогічних здібностей, умінь, інтересів, ціннісних орієнтацій та особистісних якостей, а також прагнення до їхнього постійного розвитку та вдосконалення. Сформованість педагогічної культури майбутніх офіцерів сприяє виробленню власної професійно-педагогічної позиції у межах здійснення різноманітних видів військово-педагогічної діяльності офіцера. Встановлено, що формування та розвиток педагогічної культури офіцера є складним процесом, який триває протягом усього професійного життя. Основи педагогічної культури закладаються в педагогічній підготовці у військових навчальних закладах.