ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАЦІЇ У ПІДГОТОВЦІ СУЧАСНОГО ФУТБОЛЬНОГО АРБІТРА - МОСЕЙЧУК, Юрій; ДАРІЙЧУК , Сергій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті розглянуто основи формування комунікації у підготовці сучасного футбольного арбітра, доведено що розширення функцій судді в сучасному спорті, ускладнення завдань суддівства, урізноманітнення змісту спортивної діяльності обумовлюють підвищення вимог до особистості спортивного судді. Теоретичний аналіз літератури на тему дослідження дозволив виділити кілька аспектів професійної діяльності футбольного арбітра:. індивідуальний аспект суддівства – систематичне формування знань, умінь й навичок, а також здібностей футбольного арбітра за допомогою теоретичного та практичного навчання суддівству, зокрема в обраному виді спорту. Обґрунтовано компоненти ефективного організованого процесу підготовки футбольних арбітрів, а саме: основ теорії і методики суддівства (філософія, механіка, правила гри); психолого-педагогічних характеристик персони футбольного арбітра, його мотивації; фізичної підготовленості людей до суддівства; чинники забезпечення успішності такої діяльності; система контролю і самоконтролю підготовленості арбітрів. Крім того, важливим визначені засоби, методи і методичні прийоми, що забезпечують фізичну, теоретичну і психологічну підготовленість арбітра, оперативність його мислення, і, що важливо, уміння спілкуватися, знання рідної і іноземної мов. У рамках «Communication Skills» – мистецтві передавати та отримувати інформацію, нами виділено чотири основні вектори: управління ситуаціями (рішення щодо ситуацій), що відбуваються як би «всередині» матчу безпосередньо на футбольному полі; управління ситуаціями (рішення щодо ситуацій) навколо матчу (у тому числі біля футбольного поля); управління бригадою арбітрів (асистентами арбітра, резервним арбітром, відео асистентами арбітра), рішення щодо інформації партнерів; управління аудиторією глядачів (зокрема реакція вплив і тиск трибун, залежно від прийнятих рішень). Визначені найбільш важливі «вузькі» проблемні області арбітражу у футболі: контроль і управління грою; послідовність прийнятих рішень; єдиний підхід до трактовки правил гри; визначення місця порушення тощо.