ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР В МЕДИЧНИХ КОЛЕДЖАХ І АКАДЕМІЇ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ - ДЕМЯНЧУК, Михайло; ПОЛІЩУК, Олександр; РОМАНИШИНА, Людмила (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
У статті розглянуто проблему підготовки медичних сестер у коледжах і академіях. Визначено стан готовності працівників медичної сфери середньої ланки до роботи в екстремальних умовах. З цією метою у медичних коледжах розробляється система профорієнтаційної роботи зі студентами на різних етапах професійного становлення. Враховано багаторівнева освіта та різних факторів (психодинамічних, інтелектуальних, особистісних і соціально-психологічних властивостей), що впливають на ефективність професійне зростання фахівців. Запропонована модель та окремі елементи програми психологічного супроводу, які можуть бути використані у процесі формування готовності майбутніх медсестер до професійної діяльності. Підготовка майбутніх медичних сестер узгоджується з світовими стандартами, що особливо важливо в умовах бойових дій. Серед термінових завдань підготовка бакалаврів медичної справи розглядається проблема професійно компетентних працівників, опрацьовуються шляхи підготовки професійно компетентних фахівців медичної справи. Аналізується суть термінів «підготовка», «професійна підготовка медичних сестер», «профорієнтація», «професійна компетентність». Показана роль компетентісного і системного підходів у підготовці медичних сестер на Україні і за кордоном. Виявлено шляхи удосконалення підготовки медичних сестер в умовах воєнного стану, серед яких основна увага звертається на сучасні педагогічні технології, інтерактивні методи навчання, змішане навчання, практична підготовка. Розробляються програми дистанційного навчання і підготовки медичних сестер у воєнних умовах.