НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ В УКРАЇНІ З 2014 Р. - ВНУКОВА, Ольга; ТОМІЧ, Лілія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті здійснено аналіз вітчизняних наукових досліджень з фізичної культури і спорту у період російської агресії щодо України з 2014 р. Охарактеризовано основну проблематику фахових наукових видань України категорії «А» та «Б» зі спеціальності 017 «Фізична культура і спорт». На основі проведеного аналізу авторефератів дисертацій з тем фізичної культури і спорту визначено особливості та напрями наукових пошуків. Відмічено, що цих тем стосувалися і роботи суміжних галузей знань та спеціальностей: педагогіки, філософії, соціології, права, управління, біології та ін. Найбільше було захищених дисертацій до 2020 р. зі спеціальності 24.00.02 «Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення», найменше з 24.00.03 «Фізична реабілітація». Тобто, було приділено недостатньо уваги питанням фізичного виховання осіб із відхиленням у стані здоров’я. Зі спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» з 2020 р. здійснювались дослідження за напрямками: підготовка спортсменів, види спорту, фітнес і рекреація, фізична підготовка школярів, студентів, військових. Хоча в останні роки зменшилась кількість праць із фізичного виховання школярів та студентів, але звертається більша увага на оздоровчий фітнес та рекреацію. Обґрунтовано потребу вдосконалення змісту наукових досліджень на сучасному етапі, як важливої передумови реформування сфери фізичної культури і спорту в Україні. Ситуація війни передбачає зміщення акценту на фізичну підготовку молоді, яка була б готова до оборони України, їх патріотичне виховання під час фізичного виховання та занять спортом.