АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ НАКЛАДАННЯ КРОВОСПИННОГО ДЖГУТА ПРИ АРТЕРІАЛЬНІЙ КРОВОТЕЧІ З ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ - ЧИЖИШИН, Борис; КОРОБКО , Лариса; МАРКОВИЧ, Олексій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
Артеріальна кровотеча з верхньої кінцівки зустрічається при різних патологічних станах, але в першу чергу при травмах – пораненнях, відкритих переломах, ампутаціях. В науковій і навчальній літературі, про накладання кровоспинного джгута на верхню кінцівку зазвичай повідомляється загальними поняттями, а саме, що кровоспинний артеріальний джгут накладається на нижню і верхню третину плеча і на пахвову ділянку, без аргументації – в якій клінічній ситуації його необхідно накладати саме на ту чи іншу ділянку, а коли не накладати при артеріальній кровотечі взагалі. При проведенні практичних занять з майбутніми фізичними терапевтами ми стикнулись з ситуацією, що студенти на власний розсуд накладають кровоспинний джгут – не прив’язуючи місце його накладання до клінічної ситуації.