ФІЗИЧНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ТА ВІДЧУТТЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ В ГІРСЬКОМУ ТУРИЗМІ - ЧАРНЕЦЬКИЙ Dawid; ЦИГАНОВСЬКА Nataliia; СКАЛЬСКІ Dariusz W.; КОВАЛЬСЬКИЙ Damian; ПАВЛЮК Yevgen (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
До найважливіших факторів, які суттєво впливають на здоров’я та тривалість життя, відноситься фізична підготовленість (ФП). Фізична підготовка є однією з основних складових здорового способу життя. Існує поширена думка, що фізична підготовленість є однією з найважливіших категорій, які визначають правильне функціонування організму людини. Після п’ятого десятиліття життя відчуваються його труднощі. Знижується фізична працездатність і психічний стан. Труднощі з концентрацією та засвоєнням нової інформації викликають занепокоєння. Тому вам слід подбати про свій фізичний і психічний стан, оскільки це подовжує період вашої фізичної форми. Ведення активного способу життя має багато переваг. Переваги фізичної активності очевидні. Регулярна фізична активність є дуже сильним біологічним стимулятором і є однією з головних детермінант фізичного та психічного здоров’я людини. Його оптимальний рівень стимулює розвиток, задовольняє моторні потреби, зміцнює роботу серця, покращує гнучкість м’язів і суглобів, зміцнює м’язи і кістки. Звичайно, фізична активність пов’язана з дуже різноманітними витратами енергії, залежно від інтенсивності руху/фізичних вправ, їх тривалості, температури навколишнього середовища та маси тіла людини, яка виконує фізичні вправи. Фізична підготовленість людей похилого віку визначає моторику всього організму, а також його самостійність у виконанні різних видів діяльності. Було доведено, що фізично підготовлені люди, порівняно з малоактивними людьми, насолоджуються кращим самопочуттям і менше схильні до психічних або фізичних розладів, таких як поганий настрій або головний біль. Фізична підготовленість людини похилого віку залежить, наприклад, від її способу життя та фізичної активності, якою вона займалася на ранніх етапах життя. Навіть у людей зі зниженою фізичною формою його можна збільшити, займаючись туризмом, який стимулює фізичну активність. За допомогою туризму літні люди можуть реалізувати свої захоплення та мрії, розширити свою систему цінностей, спираючись на культурний та естетичний досвід. Вони можуть урізноманітнити своє життя, відірвавшись від повсякденної рутини і часто самотності. Туризм дозволяє отримати нову інформацію про світ, завдяки чому ви розвиваєтесь і краще усвідомлюєте своє оточення, зміцнюючи почуття цінності та впевненість у собі. Завдяки туристичній діяльності літні люди старіють повільніше і довше залишаються у формі. Можна сказати, що це форма терапії, яка активізує мислення, сприяє встановленню міжособистісних контактів, запобігає самотності. Туризм має бути постійним елементом здорового та активного способу життя літніх людей.