СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «СПОРТИВНА АНІМАЦІЯ» ТА ЇЇ КЛАСИФІКАЦІЯ - ГОЛЕНКОВА , Анна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті визначено, що під впливом політичних, соціально-економічних, освітніх тенденцій відбувається зниження рухової активності дітей. У зв’язку з цим виникає необхідність відновлення життєвих та фізичних сил, які учні втрачають під час навчання, емоційного напруження, стресу, цілодобового проведення часу за гаджетами та комп’ютером. Що, в свою чергу, сприяє активному пошуку нових методів та засобів відновлення фізичного та психоемоціійного станів. Метою статті стало : уточнити сутність поняття «спортивна анімація» на основі аналізу досліджень науковців та сформулювати її класифікацію на сьогодення. На основі здійсненого аналізу теоретичного матеріалу проаналізовано поняття «анімація», надано визначення «спортивної анімації» як виду рекреаційної діяльності в галузі фізичної культури, розглянуто види «спортивної анімації» як різновиду анімаційної діяльності спрямованої на формування здорового способу життя, із залученням учасників до активної, креативної, творчої, міжособистісної взаємодії, за яких досягається найбільший оздоровчо-відновлюваний ефект за допомогою спортивних засобів фізичного виховання. Вона передбачає фізичне і психоемоційне відновлення, залучення до творчої та соціальної активності, отримуючи від цього задоволення. На основі теоретичного аналізу та систематизації праць науковців визначено власну класифікацію видів спортивної анімаціїї, до якої відносяться: рухливі ігри; рекреаційні спортивні ігри; спортивно-масові заходи; фізкультурно-оздоровчі заходи. Отже, спортивну анімацію можна розглядати як вид масової рекреаційної фізичної культури, а її види спрямовані на задоволення потреб людини до збереження та зміцнення здоров’я, популяризацію здорового способу життя, заохочення до занять фізичною культурою і спортом, рекреацію населення та національно-патріотичне виховання.