ЗАСТОСУВАННЯ ПЛАВАННЯ У ПОЛІПШЕННІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ У ДІТЕЙ 8-9 РОКІВ ЗІ СКОЛІОЗОМ - ОДИНЕЦЬ , Тетяна; ПОРИВАЄВА , Вікторія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Позитивний вплив водного плавання на корекцію сколіозу у дітей відзначається завдяки гідродинамічного тиску, який рівномірно розподіляється по поверхні тіла. Це сприяє підтримці хребта та зменшенню навантаження на м’язи та суглоби, що особливо важливо при сколіозі. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати особливості застосування плавання у поліпшенні функціонального стану опорно-рухового апарату у дітей 8-9 років зі сколіозом. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Результати роботи. Плавання, використовуване для корекції сколіозу, представляє собою науково обґрунтований метод реабілітації, який використовує водне середовище для поліпшення фізичної форми та зниження симптомів хребетно-м’язових захворювань. Вправи у воді, крім їх коригувальних функцій, досягнутих за допомогою середовища, що характеризуються більшим опором, позитивно впливають на підвищення сили та витривалості у дітей зі сколіозом. Дослідження показали, що діти, які займаються плаванням, досягли значно кращих значень функціонального стану системи зовнішнього дихання, зменшення кривизни кута сколіозу та вигинів хребта в саггітальній площині. Висновки. Таким чином, плавання стає важливим інструментом в реабілітації дітей із сколіозом, допомагаючи вирішувати фізичні проблеми та поліпшувати їх загальний стан. Цей метод заснований на принципах гідродинамічного тиску та сприяє всебічному фізичному розвитку дітей, підвищуючи їхню якість життя і функціональний стан опорно-рухового апарату.