ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ПРИ ВРОДЖЕНІЙ М’ЯЗОВІЙ КРИВОШИЇ - ОДИНЕЦЬ, Тетяна; ПАРФЕНЮК , Олександра (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Вроджена м’язова кривошия (ВМК) є одним із найпоширеніших дитячих захворювань опорно-рухового апарату, характеризується фіброзом або вкороченням грудинно-ключично-соскоподібного м’яза, що призводить до бічного згинання голови в уражену сторону та ротації в протилежну сторону. Рівень захворюваності на вроджену кривошию у всьому світі коливається від 0,3% до 1,9%, згідно інших досліджень співвідношення становить 1 на 250 новонароджених, серед яких переважають немовлята чоловічої статі, народжені від першої вагітності. Раннє розпізнавання симптомів ВМК і проведення фізичної терапії є важливою частиною консервативного лікування, яке вважається ефективним у більшості випадків. Основною метою лікування є досягнення активного та пасивного діапазону рухів шиї, який відповідатиме віку, попередження контрактур та розвиток симетрії обличчя, голови та шиї. Раннє втручання для дитини з вродженою м’язовою кривошиєю розпочате у віці до 1 місяця дає 98% успіху, при цьому термін проведення терапії становить приблизно 2,5 місяців, в результаті немовля досягає майже нормального діапазону рухів. Провідними методами фізичної терапії у ранньому віці є пасивне розтягування м’язів, активне розтягування м’язів, розвиток активних симетричних рухів, адаптація навколишнього середовища, навчання батьків або опікунів дитини навичкам позиціонування та особливостям догляду за дитиною у повсякденному житті сім’ї . Індивідуальний підхід і якісний підбір засобів ФТ є запорукою отримання гарних результатів, зведення до мінімуму можливості виникнення негативних наслідків захворювання, скорочення тривалості лікування. Метою дослідження є огляд літератури, яка висвітлює питання підбору і застосування методів фізичної терапії немовлят при м’язовій кривошиї, для визначення найбільш ефективних шляхів розв’язання проблеми.