РЕАЛІЗАЦІЯ ВОЛОНТЕРСЬКИХ ПРОГРАМ СПЕЦІАЛЬНИХ ОЛІМПІАД (НА ПРИКЛАДІ РЕГІОНІВ ЄВРОПИ ТА ЄВРАЗІЇ) - БАБАЛІЧ , Вікторія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті охарактеризовано волонтерські програми Спеціальних Олімпіад, які реалізовано в регіонах Європи та Євразії. Мета – представити зміст волонтерських програм Спеціальних Олімпіад та дослідити їх поширення в регіонах Європи та Євразії. Теоретичний аналіз науко-педагогічної літератури; Internet-ресурсів методи статистичної обробки одержаної інформації. Досліджувались волонтерські програми Спеціальних Олімпіад Європи та Євразії (58 регіонів). Встановлено, що існують три види програм Спеціальних Олімпіад: навчальні; паралельні; національні. Навчальні націлені на опанування руховими навичками в обраному виді спорту. До навчальних належать програми тренування рухової активності, програма для юних спортсменів, об’єднаний спорт. Це інклюзивні програми, які покликані об’єднати спортсменів з вадами і без та їхні сім’ї для проведення різних спортивних заходів. Паралельні націлені на підтримку здоров’я спортсменів з інвалідністю – це програма «здорові спортсмени», яка реалізовується за напрямами: «Зміцнення здоров’я», «Здоров’я ніг», «Радість бути здоровим», «Здорові вуха», «Відкриті очі», «Здорова усмішка», «MedFest», «Сильний розум». Загальнонаціональні програми більше приділяють увагу змагальній діяльності спортсменів з розумовими відхиленнями. У досліджені охарактеризовано зміст волонтерських програм на прикладі регіонів Європи та Євразії. З’ясовано, що програми SO поступово поширюються в країнах Європи та Євразії. Запровадження, таких програм та постійна волонтерська підтримка безумовно сприяє кращій інтеграції людей з інвалідність у суспільство, покращує їх фізичне, психічне здоров’я. З огляду на це вагомим є досвід країн, які досягли значних успіхів, таких як Великобританія, Німеччина, Греція.