ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОГРАМИ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗІ СПРЯМОВАНИМ РОЗВИТКОМ ПСИХОФІЗИЧНИХ ЯКОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ - РИМИК , Владислав; СИНИЦЯ , Андрій; АНТОНОВ , Сергій; ГНАТЧУК , Ярослав (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті висвітлено результати дослідження, яке полягало у впровадженні експериментальної програми зі спеціальної фізичної підготовки зі спрямованим розвитком психофізичних якостей майбутніх поліцейських в закладах вищої освіти МВС. Мета полягала у перевірці ефективності експериментальної програми спеціальної фізичної підготовки спрямованим розвитком психофізичних якостей майбутніх поліцейських. Методи. Теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний експеримент. Отримані в результаті досліджень результати були піддані обробці за допомогою методів математичної статистики, що забезпечила якісний та статистично правильний аналіз показників за допомогою комп’ютера. Під час обробки результатів було використано комп’ютерну програму «Excel» та програму «Statistica 10». У дослідженні взяли участь 52 курсанти першого курсу Прикарпатського факультету Національної Академії внутрішніх справ м. Івано-Франківська з яких і сформували контрольну та експериментальну групи по 26 курсантів в кожній. Формувальний експеримент тривав дев’ять місяців.Результати. Встановлено, що використання експериментальної програми забезпечило суттєве покращення рівня фізичного здоров’я, рівня аеробної витривалості та фізичної підготовленості. Також значною мірою знизився рівень агресивності курсантів та покращився їх рівень стресостійкості. Перевірка розробленої програми виявила вірогідно її більшу ефективність, порівняно з чинною програмою фізичної підготовки у ВНЗ МВС України.Висновки. Кількість курсантів, які підвищили рівень фізичного здоров’я, більша в ЕГ у КГ ми спостерігаємо погіршення показників фізичного здоров’я. В той час коли в КГ немає жодного курсанта який би мав вищий за середній чи високий рівень фізичного здоров’я в контрольній групі дані функціональні рівні мають 15,39% обстежених курсантів. Аеробну витривалість визначали за методикою «beep test» по завершенню ПЕ. Аналізуючи результати КГ(39,54±6,84 ml/kg/min) та ЕГ(42,75±5,74 ml/kg/min) після педагогічного експерименту ми встановили різницю середніх результатів VO2max(v) яка складає 3,21 ml/kg/min. Також ми виявили значне покращення загального рівня фізичної підготовленості в ЕГ після експерименту. Коли в КГ нижчий за середній та середній рівень виявили в 15,38% обстежених в ЕГ не було виявлено жодного курсанта який би мав даний рівень фізичної підготовленості.