РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ВИСТУПІВ СПОРТСМЕНІВ УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНИХ ЗМАГАННЯХ SERIES А З КАРАТЕ - КМІТЬ , Соломія; ПІТИН , Мар’ян; ГЛУХОВ , Іван; ДРОБОТ , Катерина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
За достатньо великої увагу до питань результативності та чинників досягнення результату на змаганнях різного рівня у спортивних єдиноборствах, досліджень на матеріалі карате не проводилися, що становить актуальність зазначеного дослідження. Мета: з’ясувати результати виступів українських каратистів на змаганнях Series А з карате (версія WKF) упродовж 2018−2022 років. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних, аналізування документальних матеріалів, методи математичної статистики. Проаналізовано протоколи міжнародних змагань Series А з карате упродовж 2018-2022 років: 2018 змагання відбувалися у містах Шанхай, Гвадалахара, Зальцбург; 2019 – Зальцбург, Стамбул, Монреаль, Сантьяго; 2020 – Чілі, Стамбул, Дурман; 2021 – змагань не проводилось; 2022 – Памплона, Каїр, Коджаелі, Джакарта. До уваги взято результати у вагових категоріях -60, -67, -75, -84, +84 серед чоловіків та -50, -55, -61, -68, +68 серед жінок. Результати. Загальна кількість учасників на змаганнях Серії А з карате коливається від 40 до 222 спортсменів. Найвища кількість учасників присутня у ваговій категорії -67 кг серед чоловіків, найнижча – у категорії жінок +68 кг. Українські спортсмени регулярно беруть участь у змаганнях Серії А та демонструють високі результати. Найуспішнішими українськими спортсменами на змаганнях Series А є А. Терлюга (в.к.: -55 кг) та львів’янин С. Горуна (в.к.: -75 кг). Вони регулярно виборювали призові місця на окремих етапах. Успішно виступали українські спортсмени у в.к.: -61 кг – А. Серьогіна та О. Шолохова, серед львів’ян: у в.к.: -68 кг – Г. Мельник та в.к.: -50 кг К. Соломія. Серед чоловіків у різних вагових категоріях також регулярно виборюють призові місця на змаганнях Series А: І. Пак, Д. Яновський та В. Сонних. Висновки. Участь у змаганнях Series А з карате є важливим для спортсменів, оскільки дозволяє їм здобути рейтингові очки та підвищити свої позиції у світовому рейтингу WKF. Аналіз виступів спортсменів на змаганнях є важливим напрямом наукових досліджень. Він дозволяє отримати цінну інформацію про особливості підготовки спортсменів, їхні сильні та слабкі сторони, тенденції розвитку окремих видів спорту та спорту в цілому; є важливим інструментом для тренерів, спортсменів.