ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІСЛЯ АМПУТАЦІЙ - ОДИНЕЦЬ , Тетяна; БЄЛОВ , Євген; ВАНЮК , Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Реабілітація військовослужбовців внаслідок військових конфліктів чи травматичних подій є актуальним та важливим завданням галузі охорони здоров’я. На жаль, внаслідок активних бойових дій аналогічна ситуація наразі відбувається в Україні і щодня збільшується кількість поранених військових та цивільних громадян, які потребують належної допомоги з боку різних фахівців мультидисциплінарної команди. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати особливості фізичної терапії військовослужбовців після ампутацій. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Результати роботи. Загальнонауковий підхід до фізичної реабілітації військових з ампутаціями базується на впровадженні інноваційних методик, залученні мультидисциплінарних команд фахівців та постійному моніторингу результатів для постійного вдосконалення програм реабілітації. Підготовка пацієнта до протезування починається тільки після зняття швів, з особливою увагою до формування кукси. Кукса повинна мати правильну форму, бути безболісною, забезпечувати стабільну підтримку і бути досить міцною, щоб витримувати навантаження. Спочатку рухливість відновлюється в збережених суглобах ампутованої кінцівки. При зниженні болю і підвищенні рухливості в цих суглобах в терапію включаються вправи для м’язів кукси. Висновки. Фізична терапія військових з ампутаціями представляє собою складний і багатоплановий процес, спрямований на відновлення фізичної функціональності, психологічного комфорту та соціальної інтеграції учасників бойових дій, які стали жертвами втрати кінцівок. Цей процес базується на принципах індивідуалізації, комплексності та поетапності. Вчасне застосування фізичної терапії зможе значно пришвидшити процес повернення військовослужбовців до повноцінного життя.