МОТОРНА АКТИВНІСТЬ ЯК ВИКЛИК СУЧАСНОСТІ – ВИБРАНІ ПИТАННЯ - ДЕБСКІ Sławomir Stanisław; ТОМПОРОВСКА Jolanta (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В онтологічному сенсі сучасність – це спосіб існування когось або чогось. Сучасність у праксеологічному розумінні — це галузь наукових досліджень, яка займається методами всіх навмисних людських дій. Сучасність в аксіологічному розумінні є наукою про цінності. Якщо фізична активність піддається поглибленому дослідженню та аналізу, то вона характеризується чітким дуалізмом в онтологічному сенсі, що є наслідком потреб. З одного боку, фізична активність покращує фізичний стан людини і зміцнює організм, а з іншого – викликає ріст і регенерацію нейронів, що покращує інтелектуальні процеси, тобто сприйняття людини. Лише поєднання фізичної активності та науки може принести очікуваний виховний ефект на будь-якому рівні освіти. У прагматичному сенсі спортивні результати індивіда чи команди є чітко визначеною метою фізичної активності. Це часто призводить до використання методів навчання або підтримки зовнішніми продуктами, тобто хімічними речовинами, а також медичними та харчовими продуктами, які використовують, серед іншого, біологічні форми, такі як переливання крові. Ефекти наступні: з аксіологічної точки зору фізична активність спрямовує дію, виключаючи всі інші цінності, крім успіху. Успіх створює реальність, він породжується міждисциплінарними проблемами з можливістю порушення здоров’я людини в ім’я ідеї перемоги понад усе. Такий успіх може призвести до дегуманізації спорту та дегуманізації людей. Поняття гуманізму та чесної гри поступово втрачається. Вищенаведені питання формують основу для дослідження, яке стає дослідницьким викликом.