ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ УНІВЕРСАЛЬНОГО ДИЗАЙНУ В ОРГАНІЗАЦІЮ ЖИТЛОВОГО ПРОСТОРУ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ - БАНДУРІНА , Катерина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті розглядається питання необхідності впровадження принципів універсального дизайну в організацію житлового простору осіб з інвалідністю. Конвенція ООН про права людей з інвалідністю визначає необхідність забезпечення особам з інвалідністю доступності фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, охорони здоров’я та освіти, а також інформації та зв’язку, що може сприяти створенню для них можливості повною мірою користуватися всіма правами людини та основоположними свободами. Держава має створити для людей з інвалідністю можливість вести незалежний та повноцінний спосіб життя, тобто вжити конкретних заходів для усунення будь-яких перешкод, що утруднюють або унеможливлюють доступ до споруд, транспорту, а також до інших об’єктів і послуг (школи, житлові будинки, медичні установи, аптеки, магазини та робочі місця) для людей з інвалідністю. Простими методами можна вирішити багато проблем не тільки в районах міст, що знову забудовуються, але і при реконструкції або модернізації житлової забудови та її окремих об’єктів. Ідеї розробляються на основі передових зарубіжних та вітчизняних стандартів, пропозицій та побажань багатьох людей з інвалідністю.