СУЧАСНЕ АВТОРСЬКЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ НА ОСНОВІ ПОЛЬСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ ДОСЛІДЖЕНЬ (2023) - СКАЛЬСКІ Dariusz W.; ЦИГАНОВСЬКА Nataliia (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Протягом багаторічної польсько-української міжнародної наукової співпраці (спільні міжнародні конференції та наукові семінари, спільні наукові дослідження, цикли лекцій у якості запрошених професорів, виступи наукових керівників дисертацій з метою здобуття наукових ступенів) – дискусія щодо визначення поняття фізична культура виникав багато разів. У 2023 році вийшла друком рецензована наукова монографія автора: Психологічне розуміння ризику в екстремальних видах спорту. Вибрані питання. Монографія Психологічне розуміння ризику в екстремальних видах спорту. Vibrance pitany. Монография), автори: Czarnecki D. (Чарнецькi Д.), Цигановська Н. (Цигановська Н.), Skalski D. W. (Скальскі Д. B.), в якому вперше подано сучасне оригінальне визначення фізичної культури видано за польськими та українськими дослідженнями. Дослідження, представлене нижче, є результатом багаторічної наукової співпраці між Академією фізичного виховання та спорту в Гданську та Харківською державною академією культури – кафедрою фізичної культури та здоров’я та Поморським університетом прикладних наук у Старогарді Гданському. Автори дослідження усвідомлюють, що термін фізична культура є вужчим терміном, тобто терміном культура. Саме таке порівняння обох термінів спонукало співавторів до детального дослідження сучасного визначення фізичної культури з урахуванням паралельного розвитку санітарної освіти.