ПЛАВАННЯ ІЗ ЗАВ’ЯЗАНИМИ ОЧИМА ТА КІНЕМАТИЧНІ ЗНАЧЕННЯ - ФІЛІПКОВСЬКА Dominika; КРЕФТ Paulina; ЦИГАНОВСЬКА Nataliia; СКАЛЬСЬКИЙ Dariusz W.; ПАВЛЮК Yevgen (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Стосунки між людиною та водою створюють унікальні, вічні та нерозривні стосунки. Ми народжуємося у воді, вона всередині нас протягом усього життя, ми повинні вживати її щодня, щоб вижити. Тому людина перебуває в симбіотичних стосунках з водою. Пересування у водному середовищі передбачає природне збереження навичок плавання та пірнання з внутрішньоутробного періоду. Малюки інстинктивно рухаються у воді, затримують дихання під водою, відкривають очі під водою і навіть можуть триматися на воді на спині. Уміння плавати як засіб пересування у воді можна порівняти з умінням ходити - пересуватися по суші - обидва закладені в розвитку людини. Плавання - це вид фізичної активності, який, розвиваючись з раннього віку, всебічно розвиває моторику. Уміння плавати сприймається як велика цінність, насамперед через безпечне користування водоймами, а також через його профілактичну та корекційну функцію при порушеннях постави, благотворний вплив на працездатність усіх анатомічних систем і підвищення загальної ефективності тіло. Оволодіння спортивною технікою - це багатоетапний навчальний процес, темп якого залежить від рухових якостей, особливо координації, будови тіла і, звичайно, мотивації. Досягнення найвищого, майстерного рівня техніки відбувається на змагальному рівні плавання. Змагальну підготовку дітей забезпечують школи та спортивні підрозділи, а також спортивні школи та підрозділи. Програма навчання спортивного плавання починається з основ плавання в першому класі початкової школи. Після першого етапу підготовки (направленого базового) діти повинні в основному плавати всіма чотирма стилями на початковому рівні техніки: на спині, кролем, брасом і дельфіном. Наступний етап – комплексний період у 9-12 років, під час якого учні 3-5 класів вдосконалюють техніку окремих стилів, відбувається комплексна підготовка до плавання, підвищується працездатність організму. У VI-VIII класах плавці підготовлені до навчання на найвищому рівні за рахунок найбільш зручного розвивального моменту для тренувальних адаптацій та індивідуалізації техніки плавання. Початкова школа закінчується цілеспрямованим етапом спортивної підготовки, а в середній школі починається спеціалізований етап підготовки до спортивної першості. Найталановитіші спортсмени продовжують спортивну кар’єру в старшому віці, якщо вони заздалегідь грамотно підготовлені, і в цей період досягають найкращих результатів і успішно виступають на змаганнях.