ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ В ТУРИЗМІ ТА ВІДПОЧИНКУ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ - ЧАРНЕЦЬКИЙ Dawid; ЦИГАНОВСЬКА Nataliia; СКАЛЬСЬКИЙ Dariusz W.; ПАВЛЮК Yevgen (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Старіння населення Європи та Польщі є, ймовірно, найважливішою проблемою для здоров’я та соціально-політичною проблемою в найближчі роки. Очікується, що в 2050 році люди у віці 60-79 років становитимуть чверть всього населення Європейського Союзу. Старіння суспільства – проблема, яка особливо хвилює європейські країни. Економісти та демографи прогнозують, що в 21 столітті Європа маргіналізується і стане вимираючим континентом, де місце нинішнього населення займуть емігранти. Очікується, що населення Європи, яке становить приблизно 10% населення світу, скоротиться до 5% через 50 років. Збереження здоров’я, самостійності та самостійності людей похилого віку на належному рівні стає великим викликом. Це не лише проблема громадського здоров’я, а й величезна соціально-економічна проблема. Еволюція цивілізації та прогрес медицини сприяли продовженню життя людини. Раніше невідомі методи лікування та сучасна фармацевтика значно розширюють здатність людини підтримувати фізичну форму кровоносної, дихальної та опорно-рухового апарату. Таким чином, фізична активність є важливим фактором формування здоров’я, здорових звичок, а також цінного проведення вільного часу. Рухова активність є однією з основних складових здорового способу життя. Існує поширена думка, що фізична активність є однією з найважливіших категорій, які визначають правильну роботу.