АДАПТАЦІЯ ПІДГОТОВКИ БОКСЕРІВ ДО УМОВ ВІЙНИ - СОСНОВСЬКА , Оксана; ДЖУМАН , Роман; ОСТАПЧУК , Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті описано результати опитування тренерів з боксу, щодо особливостей адаптації до тренувань в умовах війни, та викликів, пов’язаних з вимогами воєнного стану щодо підготовки спортсменів загалом. Також показані результати опитування дівчат боксерок та хлопців боксерів щодо їхньої особистісної та ситуативної тривожності в умовах воєнного стану. Досліджено, що тренери ефективно адаптувалися до тренувального процесу в умовах воєнного стану. Це можна пояснити особливістю виду спорту, можливістю продовжувати тренувальний процес в укритті під час оголошення сигналу повітряної тривоги, та використання інформаційно-комунікативних технологій для тренувального процесу. Опитування боксерів та боксерок показує. Що у дівчат вищий рівень особистісної та ситуативної тривожності, ніж у хлопців. Це зумовлює необхідність пошуку шляхів оптимізації навчально тренувального процесу, надання більшої уваги психологічній підготовці боксерок під час тренувань. Разом з тим, результати дослідження показують, що тренери та спортсмени здебільшого адаптувалися до воєнного стану, і можуть використовувати отриманий досвід у подальшій підготовці спортсменів для нівелювання стресу.