(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті досліджено цілеспрямоване використання засобів розвитку координаційних здібностей каратистів 8–10 років на етапі початкової підготовки, прояв яких є запорукою успіху на наступних етапах багаторічної підготовки. Мета дослідження – визначити вплив запропонованої методики розвитку координаційних здібностей юних каратистів 8–10 років, на етапі початкової підготовки на рівень підготовленості спортсменів. Аналіз отриманих результатів свідчить про те, що під впливом запропонованої методики розвитку координаційних здібностей на етапі початкової підготовки, показники фізичного розвитку кращі в експериментальній групі ніж в контрольній. Встановлені статистично значущі відмінності між контрольною та експериментальною групами за критерієм Стьюдента при p<0,05 у тестах: стрибки по координаційній дробині 5 м обличчям вперед t=4,49; стрибки по координаційній дробині 5 м спиною вперед t=2,99; стрибки на скакалці (оберти руками вперед) за 30 с t=4,23; спринт з різкою зміною напрямку руху t= 2,44; виконання 12 ударів руками та ногами по різних рівнях та в різних напрямках t=2,29; спринт з різкою зміною напрямку руху та виконання ударів по цілях t=2,96; 15 ударів уширо-ура-маваши t=2,05. Результати дослідження прояву координаційних здібностей юних каратистів 8–10 років, на етапі початкової підготовки можуть використовуватися фахівцями в галузі фізичної культури та спорту та дозволяють обрати оптимальні тренувальні навантаження, які сприятимуть ефективності управління тренувальним процесом і тим самим підвищити спортивну майстерність спортсменів.