(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Сучасні військові конфлікти супроводжуються використанням значної кількості боєприпасів, які можуть призводити до мінно-вибухових травм різного типу. На сьогодні Україна перебуває в умовах повномасштабної війни, тому травми кінцівок у результаті мінно-вибухових подій є предметом особливого інтересу для медичних фахівців та спеціалістів з реабілітації через чисельні особливості в їхній діагностиці, патогенезу, лікуванні та процесу відновлення. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати особливості фізичної терапії військовослужбовців з наслідками мінно-вибухової травми нижніх кінцівок. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Результати роботи. Загальнонауковий підхід до фізичної реабілітації військових з мінно-вибуховими травмами базується на впровадженні інноваційних методик, залученні мультидисциплінарних команд фахівців та постійному моніторингу результатів для постійного вдосконалення програм реабілітації. Фізична терапія повинна бути зосереджена на оптимізації процесу загоєння, відновленні біомеханічних зв’язків між нормальною та ушкодженою тканинами, а також на контролі болю та обмеженні життєдіяльності. Висновки. Таким чином, ефективна реабілітація військовослужбовців з мінно-вибуховими травмами вимагає глибокого розуміння специфіки поранень, індивідуальних особливостей постраждалих та використання інноваційних методик для забезпечення повноцінного відновлення фізичного та емоційного здоров’я.