(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У науковій роботі проаналізовано ключові біомеханічні критерії спортивного відбору та орієнтації дівчат до занять біговими видами легкої атлетики. Основними критеріями вибору спеціалізації для дівчат є морфологічні показники, такі як: зріст, довжина ніг, маса тіла, тип статури. А для потенційних можливостей спортсменів у бігових дисциплінах оцінюють: швидкість, швидкісно-силові здібності, витривалість, координацію, гнучкість. Для оцінки функціональних можливостей організму слід визначати рівень аеробної витривалості, максимальне споживання кисню (VO₂max), частоту серцевих скорочень, швидкість відновлення після різних навантажень. Важливим критерієм для контролю психологічних властивостей дівчат різного віку: мотивація до тренувальної та змагальної діяльності, стресостійкість, здатність до концентрації, тип темпераменту. Інформативним показником біологічного віку та індивідуальних темпів фізичного розвитку у дівчат є період статевого дозрівання, гормональні перебудови в організмі, які безпосередньо впливають на показники працездатності. У практичній діяльності тренери можуть активно використовувати педагогічні спостереження, тестування окремих фізичних якостей, медико-біологічні та антропометричні обстеження, систематичний аналіз результативності навчально-тренувального процесу. Окремі автори відзначають також різні вікові межі для початку спеціалізації. У публікації детально описано біомеханічні критерії для відбору дівчат, а саме: довжина та частота кроків (ефективність пересування, утримання належної швидкості); кутові параметри рухів (кути згинання в різних суглобах, кути нахилу тулуба та кінцівок, загальна амплітуда рухів); сила та потужність відштовхування бігових кроків; часові параметри контакту стопи з опорою (стаєри, спринтери); траєкторії рухів центрів мас тіла та їх коливання в просторі; економічність та ефективність рухів спортсменів; симетрія рухів кінцівками або їх порушення. За окремими показниками вдалося оцінити морфо-функціональну і рухову підготовленість юних спортсменок для відбору у секції з легкої атлетики. Вдалося вивчити особливості організації та планування навчально-тренувального процесу з дівчатами у бігових дисциплінах легкої атлетики. Детально обґрунтовано методичні аспекти біомеханічних критеріїв відбору та орієнтації дівчат до занять біговими видами легкої атлетики.