(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, мозковий інсульт є однією з провідних причин смертності та втрати працездатності у світі. У чоловіків середнього віку частота виникнення інсультів зростає, що обумовлює необхідність розробки ефективних методів реабілітації для цієї категорії пацієнтів. Мета дослідження: розробити програму фізичної терапії пацієнтів середнього віку у підгострому періоді гострого порушення мозкового кровообігу та експериментально оцінити її ефективність. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури, емпіричного рівня та методи математичної статистики Оцінка рівноваги за шкалою Берга в ОГ зросла з 44,32±1,75 бала до 51,32±1,32 бала (р<0,05), що підтверджує значне покращення статичного та динамічного балансу, важливого для безпечної ходьби та зниження ризику падінь. У ГП збільшення було незначним (з 45,41±1,66 бала до 47,41±1,32 бала; р>0,05). Достовірні відмінності між кінцевими досліджуваними показниками були зафіксовані між групами. Результат в тесті “Устань та йди був вірогідно кращим у пацієнтів основної групи порівняно з групою порівняння на 3,88 с (р<0,05), 10 метрового тесту ходи – на 0,98 с (р<0,05), 6-ти хвилинного тесту ходи – на 104,9 м (р<0,05), балансу Берга – на 3,91 м (р<0,05), що підтверджує результативність розробленої програми. Отримані результати демонструють, що застосування комплексної програми фізичної терапії з елементами високоінтенсивного тренування сприяло суттєвому покращенню функціональної мобільності, швидкості ходи, витривалості та рівноваги у пацієнтів у підгострому періоді гострого порушення мозкового кровообігу. На відміну від цього, традиційні реабілітаційні втручання у групі порівняння не забезпечили статистично значущої динаміки жодного з показників, що підтверджує доцільність впровадження інтенсивних підходів у ранній програмі відновлення після інсульту.