(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Просторово-часові характеристики техніки стрибка у довжину є одним із ключових чинників, що визначають ефективність змагальної діяльності спортсменок на етапі підготовки до вищих досягнень. Вони відображають параметри рухів у просторі та часі й характеризують структуру виконання стрибка, взаємозв’язок між його окремими фазами та рівень технічної майстерності спортсменки. У роботі представлено порівняльний аналіз індивідуальних просторово-часових характеристик техніки стрибка у довжину легкоатлеток-стрибунок на етапі підготовки до вищих досягнень. Встановлено, що практично у всіх спортсменок простежується хвилеподібна динаміка довжини останніх кроків розбігу (за винятком двох стрибунок). За результатами відео аналізу встановлено, що найвищими швидкісними показниками характеризуються стрибунки вищого рівня кваліфікації (призерки змагань), що підкреслює важливість швидкісних показників на спортивний результат. У спортсменок виявлено досить високі показники тривалості відштовхування, що свідчить про високий рівень кваліфікації стрибунок у довжину. У результати проведеного кореляційного аналізу встановлено, що серед показників технічної підготовленості найбільш інформативними, які мають середній та високий ступінь взаємозв’язку зі спортивним результатом є: показник середньої швидкості 2-х останніх кроків розбігу (r=0,80), тривалості відштовхування на бруску (r=0,75), а також показник довжини 2-го передостаннього кроку розбігу (r=0,76).