(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглядається теоретичне обґрунтовано розвиток фізичних якостей у спортсменів, які займаються грепплінгом. Представлено теоретичне обґрунтування розробленої методики розвитку фізичних якостей, що забезпечуватиме успішність спортивної діяльності у грепплінгу. Проаналізовані результати дослідження розвитку фізичних якостей у спортсменів, які займаються греплінгом та доведено їх використання у практичній діяльності. Той час зазначено, що розвиток фізичних якостей у грепплінгу повинен бути комплексним, адже у поєдинку всі вони проявляються одночасно, формуючи загальну працездатність спортсмена. Метою статті теоретичне обґрунтування розробленої методики розвитку фізичних якостей, що забезпечуватиме успішність спортивної діяльності у грепплінгу. Реалізація мети дослідження здійснювалась в процесі розв’язання таких завдань: аналіз спеціальної наукової літератури щодо теми дослідження; дослідити розвиток фізичних якостей у спортсменів, які займаються грепплінгом; розробити методику розвитку фізичних якостей, що забезпечують успішність спортивної діяльності у грепплінгу. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел та узагальнення досвіду передової педагогічної практики, педагогічне спостереження; педагогічний експеримент, методи тестування фізичних якостей спортсменів греплінгу за тестами, методи математичної статистики. Висновки. Результати дослідження показали, що більшість спортсменів мають достатній рівень розвитку основних фізичних якостей, серед яких найвищі показники спостерігаються у силовій підготовці. Розроблена методика розвитку фізичних якостей, що забезпечуватиме успішність спортивної діяльності у грепплінгу включала комплексне поєднання різних видів навантажень і впровадження сучасних методів для розвитку фізичних якостей. Особливу увагу рекомендовано зосередити на застосуванні інтервальних тренувань, функціональних комплексів, вправ на координацію та баланс, що відповідають специфіці поєдинків у грепплінгу. Також, систематичне використання комплексного підходу, який поєднує розвиток сили, швидкості, спритності, витривалості та гнучкості, створює умови для підвищення рівня техніко-тактичної майстерності та забезпечує стабільність спортивних результатів.