(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Проблема психоемоційного стану студентської молоді в умовах сучасного освітнього середовища набуває особливої значущості. Це зумовлено суттєвим зростанням психоемоційного навантаження на студентів, що пов’язано з інтенсифікацією навчального процесу, високими вимогами до академічної успішності, інформаційним перенасиченням, а також зниженням рівня рухової активності. У сукупності зазначені фактори негативно впливають на психічне здоров’я, емоційну стабільність і загальне самопочуття молоді. Метою дослідження є визначення особливостей психоемоційного стану студентської молоді та наукове обґрунтування ефективності використання фізичних вправ як засобу його корекції. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс теоретичних методів дослідження, зокрема аналіз, узагальнення та систематизацію науково-методичної літератури, а також порівняння результатів сучасних вітчизняних і зарубіжних досліджень з означеної проблематики. У ході дослідження встановлено, що психоемоційний стан студентів є складним багатокомпонентним утворенням, яке формується під впливом як внутрішніх (індивідуально-психологічні особливості), так і зовнішніх чинників (умови навчання, соціальне середовище, рівень фізичної активності). Виявлено, що недостатній рівень рухової активності сприяє підвищенню рівня тривожності, розвитку емоційного виснаження та зниженню стресостійкості. Доведено, що систематичне виконання фізичних вправ позитивно впливає на психоемоційний стан студентської молоді, сприяє нормалізації емоційного фону, зниженню рівня тривожності, покращенню настрою та підвищенню загальної працездатності. Особливу роль відіграють аеробні навантаження, рухливі ігри та рекреаційні види фізичної активності. Узагальнення отриманих результатів дозволяє обґрунтувати доцільність впровадження фізичних вправ у систему фізичного виховання закладів вищої освіти як ефективного немедикаментозного засобу корекції психоемоційного стану студентів та профілактики психоемоційного вигорання.