(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Сучасна реабілітація ґрунтується на принципах доказової медицини, яка передбачає інтеграцію найкращих наукових доказів, клінічного досвіду та індивідуальних потреб пацієнта. Актуальність теми зумовлена необхідністю впровадження науково обґрунтованих підходів у клінічну практику для підвищення ефективності реабілітаційних заходів і покращення якості життя людей після перелому плечової кістки. У статті висвітлено важливість доказово-орієнтованих методів фізичної терапії після перелому плечової кістки. Наведено їх значення, види та потребу в сьогоденні. Розглянуто методи фізичної терапії на різних етапах реабілітації після перелому плечової кістки та найбільш ефективні докази втручання. Запропоновано необхідність вивчення не вирішених питань, які потребують дослідження та впровадження у сучасній реабілітації з даного питання. Визначено роль доказових практик для ухвалення клінічних рішень та підбору індивідуальної програми реабілітації. Проаналізовано причини виникнення таких переломів та вікову групу людей, що найбільше зазнають цих травм у відсотковому відношенні. Наведено важливість терапевтичних вправ на ранньому етапі реабілітації, поступовість збільшення навантаження та досягнення ефективності спрямованості вправ на функціональні завдання. У статті наведено основні завдання реабілітації на різних етапах відновлення, які орієнтовані на зменшення болі та набряку, профілактики контрактур та інших ускладнень, попередження повторного травматизму.