(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглянуто проблему оптимізації переходу від силового блоку підготовки до передзмагального етапу у спортсменів юнацького віку, які спеціалізуються у панкратіоні. Актуальність дослідження зумовлена тим, що після тривалого періоду силової підготовки у спортсменів часто спостерігається зниження швидкісно-силових показників, збільшення проявів м’язової втоми та погіршення ефективності виконання техніко-тактичних дій. Це потребує пошуку ефективних засобів і методів тренування, які сприятимуть швидкому переходу від силової роботи до розвитку швидкісно-силової витривалості та спеціальної функціональної підготовленості. Мета дослідження – розробити та обґрунтувати ігрову фітнес-технологію підготовки спортсменів U-15 з панкратіону, спрямовану на оптимізацію переходу від силового блоку до передзмагального етапу тренування. У дослідженні використано теоретичні методи аналізу та узагальнення науково-методичної літератури, моделювання тренувального процесу та систематизацію сучасних підходів до підготовки спортсменів-єдиноборців. Розроблена технологія передбачає поєднання функціональних фітнес-комплексів з багатоповторювальним виконанням вправ (16–18 повторень) у режимі обмеженого часу та застосування ігрових методів тренування. Зокрема, у тренувальний процес інтегровано модифікований контактний баскетбол з елементами регбі, що забезпечує високу рухову активність, розвиток швидкісно-силової витривалості та координаційних здібностей спортсменів. Біомеханічні особливості ведення м’яча подібні до багаторазових ударних рухів рукою, що сприяє формуванню спеціальної витривалості, необхідної у поєдинках. Технологія реалізується протягом 2 місяців (8 тижнів) та включає три етапи: адаптаційний, основний і підсумковий. Критеріями ефективності визначено рівень функціональної адаптації організму, показники швидкісно-силової витривалості, координаційні здібності, ефективність техніко-тактичних дій та психоемоційну залученість спортсменів. Запропонована ігрова фітнес-технологія може бути використана у практиці підготовки юних спортсменів-єдиноборців з метою підвищення ефективності тренувального процесу та покращення їхньої готовності до змагальної діяльності.