(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті розглянуто проблему формування здоров’язбережувальної компетентності здобувачів вищої освіти у процесі занять фітнесом. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення рівня рухової активності студентської молоді, формування усвідомленого ставлення до власного здоров’я та розвитку навичок здорового способу життя у сучасних умовах. Зазначено, що здоров’язбережувальна компетентність є важливою складовою загальної та професійної підготовки здобувачів вищої освіти і передбачає сформованість знань про здоров’я, мотивації до рухової активності та практичних умінь організації здорового способу життя. У статті здійснено аналіз сучасних наукових досліджень, присвячених проблемі здоров’язбереження студентської молоді та використання засобів фізичного виховання для формування відповідних компетентностей. Встановлено, що одним із ефективних засобів підвищення рівня фізичної активності здобувачів вищої освіти є фітнес, який характеризується різноманітністю форм рухової діяльності, можливістю індивідуалізації фізичних навантажень та високим рівнем мотиваційної привабливості для студентської молоді. Обґрунтовано педагогічні можливості використання фітнес-занять у процесі фізичного виховання здобувачів вищої освіти. Зазначено, що до структури таких занять доцільно включати різні напрями та види фізичних вправ, зокрема елементи аеробних, силових та функціональних тренувань. Наголошено на важливості поєднання фізичних вправ із формуванням знань про здоров’я, розвитком мотивації до рухової активності та формуванням навичок самоконтролю за фізичним станом. Встановлено, що систематичне використання фітнес-занять сприяє підвищенню рівня фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти, формуванню позитивного ставлення до фізичної культури та усвідомленню значущості здорового способу життя. Зроблено висновок, що впровадження фітнесу у систему фізичного виховання закладів вищої освіти створює сприятливі умови для формування здоров’язбережувальної компетентності студентської молоді. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні та експериментальній перевірці педагогічних технологій формування здоров’язбережувальної компетентності здобувачів вищої освіти у процесі занять фітнесом.