(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У ході дослідження виявлено стимулюючі мотиви дітей шкільного віку до занять з фізичного виховання. За даними опитування, визначені стимули дітей у руховій активності та інтерес до фізичних вправ. Доведено необхідність формування дієвого механізму організації рухової активності школярів та підвищення їх мотивації шляхом урахування інтересів у навчальний та поза навчальний час, визначення чітких критеріїв оцінювання мотивації до занять фізичною культурою та різними видами рухової активності і до її підвищення. Інтерес - форма прояву пізнавальної потреби, що забезпечує спрямованість особистості на усвідомлення цілей діяльності і тим самим сприяє орієнтуванню, ознайомленню з новими фактами, більш повному і глибокому відображенню дійсності. Мотивація - система спонукань які зумовлюють активність організму і визначають її спрямованість. Навчальна мотивація ґрунтується на потребі, яка стимулює пізнавальну активність дитини, її готовність до засвоєння знань, навичок. Стимул-зовнішній вплив на людину, групу організаційну систему, що впливає на процес і результати навчальної діяльності. Мета дослідження: визначити механізм організації рухової активності дітей шкільного віку з урахуванням їх інтересів, мотивів та уподобань до рухової активності. У процесі дослідження нами були використанні такі методи: аналіз літературних джерел, метод соціологічного опитування (анкетування), педагогічні методи дослідження педагогічне спостереження. Встановлено причини негативного ставлення школярів до уроків з фізичної культури: це недоліки матеріально-технічного забезпечення, недостатній методичний рівень проведення занять та відсутній інтерес до занять. З метою виправлення такого негативного ставлення, необхідний новий методичний підхід до фізичного виховання, спрямований не тільки на розвиток рухових здібностей, вмінь і навичок, але і на надання спеціальних теоретичних знань, формування у школярів мотивації до фізкультурної діяльності, виховання у них потреби до фізичного самовдосконалення. Задовольнити потреби у мотивації і самоствердженні учнів можливо тільки при умові, якщо вчитель буде ставити цілі та завдання, які будуть відповідати інтересам та можливостям дітей різної вікової категорії.