(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Ультразвукова візуалізація - це інструмент, який зазвичай використовується для візуалізації структур м’яких тканин, що дозволяє кількісно визначити розмір та структуру м’язів. Ці морфологічні змінні є важливими детермінантами м’язової сили та діапазону сили напруження. Отже, ультразвукове дослідження чотириголового м’яза стегна з метою порівняння морфометричних параметрів футболістів для рекомендацій щодо спортивного відбору є актуальним та потребує подальшого вивчення. Робіт присвячених дослідженню морфометричних параметрів чотириголового м’яза стегна з використанням УЗД майже не має. Тому, з метою. порівняння довжини та ширини чотириголового м’яза стегна, за допомогою ультразвукового дослідження щодо відбору у професійний футбол, проведено дослідження на юнаках, віком від 16 до 18 років. Основну групу становлять 32 юнаки з них І група - 16 гравців команди майстрів спорту України з футболу «Університет», м. Чернівці та ІІ група - 16 студентів І-ІІ курсів факультету фізичної культури та здоров’я людини Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. ІІІ група - контрольна група, яку склали 16 студентів І-ІІ курсів Буковинського державного медичного університету. Досліджувані контрольної групи спортом не займались. Середня вага тіла досліджуваних становить 78,50±2,26 кг, зріст - 180,40±2,36 см. Усім досліджуваним проведено морфометричне дослідження за допомогою ультразвукової діагностики чотириголового м’яза стегна (довжину, ширина). В результаті, за порівняння довжини чотириголового м’язу стегна встановлено, що найбільшу довжину мають професійні футболісти, порівняно зі студентами, які відвідували секцію з футболу та контрольною групами, а найменшу довжину чотириголового м’яза встановлено у досліджуваних ІІІ групи, які додатково спортом не займались. Також, за порівняння ширини чотириголового м’яза стегна встановлено, що найбільшу ширину м’яза мають професійні футболісти, порівняно з ІІ та ІІІ групами, а найменшу досліджувані ІІІ групи, які теж додатково спортом не займались. Отже, ультразвукове дослідження чотириголового м’язу стегна має практичне значення щодо рекомендації з метою визначення спортивної орієнтації та відбору у професійний футбол.