(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
В статті звертається увага на важливості належного розвитку фізичних якостей людини, в тому числі силових якостей. Зазначається провідна роль силових здібностей у забезпеченні міцного опорно-рухового апарату, здатності виконувати великі фізичні навантаження, забезпеченні правильної постави, належного рівня працездатності тощо. Серед причин, що призводять до втрати інтересу здобувачів освіти до занять фізичними вправами є одноманітність, не цікавість, застарілі методи виховання фізичних якостей. Стрітліфтинг є молодим видом спорту, який набуває широкої популярності серед молоді, та використовує дві вправи: підтягування на перекладині, віджимання на брусах із обтяженнями. Окрім того, стрітліфтинг позиціонується як вид спорту, який сприяє розвитку силових якостей. Поряд із цим стрітліфтинг має низку переваг перед іншими видами спорту, це: заняття на відкритому просторі, мінімум спортивного обладнання і інвентарю, який є практично у кожному мікрорайоні міст та селищ, можливість займатися разом із іншими молодими людьми. Поєднання із демонстрацією виконання фізичних вправ через соціальні мережі підвищує мотивацію осіб, що займаються цим видом спорту. Обмеженість наукових даних, щодо позитивного впливу занять стрітліфтингом на розвиток силових якостей у здобувачів освіти потребує проведення нових прикладних досліджень.