(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
В даній статті процес фізичного виховання розглядається як педагогічне середовище формування вольових якостей студентів у контексті реалізації компетентнісного підходу у вищій освіті. Сучасне суспільство розвивається надзвичайно швидкими темпами ‒технологічні новації, глобалізаційні процеси, економічні й соціальні виклики змінюють умови життя та професійної діяльності. Наразі успішність людини у навчанні та майбутній професійній діяльності значною мірою залежить не лише від рівня знань чи природних здібностей, а й від сформованих вольових якостей. Робота містить аналіз науково-методичних матеріалів щодо формування вольової сфери студентської молоді та нормативно-правових документів, якими забезпечується впровадження компетентнісного підходу в освітнє середовище. Виконане дослідження рівня вольової регуляції студентів надає розуміння, щодо використання відповідних методичних прийомів для розвитку вольових якостей. Показано, що фізичне виховання виступає важливим ресурсом розвитку особистісних і соціальних компетентностей, пов’язаних із самоконтролем, ініціативністю та здатністю до досягнення поставленої мети. Особлива увага приділяється педагогічним умовам, які забезпечують активне залучення студентської молоді до процесу самовдосконалення та формування позитивної мотивації до занять фізичною культурою. Визначено роль вольової регуляції як психологічного механізму забезпечення стійкості результатів навчальної діяльності та ефективного подолання фізичних і психоемоційних навантажень. Обґрунтовано, що цілеспрямована організація навчального процесу створює умови для розвитку стійкості, наполегливості, самоконтролю, відповідальності, здатності до довільної регуляції діяльності, які відповідають таким загальноприйнятим професійним компетентностям, як уміння навчатись протягом життя, умінням працювати на результат, мати достатній рівень стресостійкості. Інтеграція фізичного виховання в компетентнісну модель підготовки сучасних фахівців сприяє гармонійному поєднанню фізичного, особистісного та соціального розвитку студентів. Отримані висновки можуть бути використані в практиці закладів вищої освіти з метою ефективного формування вольових якостей, які визначають готовність до життєдіяльності та обраної професії.