(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
В сучасних умовах розвитку медичної реабілітації особлива увага приділяється якості професійної діяльності фахівців, які забезпечують відновлення рухових, функціональних та психофізичних можливостей пацієнтів. Одним із ключових чинників, що визначають успішність реабілітаційного процесу, є наявність безпечних і нешкідливих умов праці персоналу реабілітаційних кабінетів. Вони створюють основу для ефективної роботи, сприяють збереженню здоров’я спеціаліста та забезпечують стабільні позитивні результати відновлення та лікування. В роботі проводилося дослідження умов праці в реабілітаційних кабінетах та їх вплив на стан працездатності та здоров’я працівників. Дослідження проводилося методом опитування реабілітололгів, які працюють в державних та приватних кабінетах. Учасники опитування оцінили умови їх праці та вказали на фактори робочого середовища, які, на їх думку мають несприятливий вплив на їх стан здоров’я. Крім цього, респонденти вказали важливі заходи, на їх думку, з покращення умов праці та зменшення чи усунення впливу факторів ризику. На основі досліджених та проаналізованих відповідей було побудовано діаграми відповідей опитуваних для наочності та демонстрації результатів. Встановлено гігієнічні вимоги до відповідно зазначених у відповідях факторів, вимоги охорони та гігієни праці до умов праці в реабілітаціних кабінетах та запропоновано заходи з їх покращення. Комфорт та безпека працівника впливають на якість взаємодії та роботи з пацієнтом. У комфортних умовах реабілітолог проявляє більше терпіння, може ефективніше комунікувати та підтримувати мотивацію пацієнта до виконання вправ та проведення фізіотерапевтичних процедур. Тому важливість забезпечення нешкідливих та безпечних умов праці реабілітологів є важливим завданням, що ставлять до спеціалістів з охорони та гігієни праці.