(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
У статті проведено всебічний аналіз актуальної проблеми сучасної терапії та медицини — міофасціального болю трапецієподібного м’яза. Актуальність теми зумовлена значною поширеністю даного стану серед працездатного населення, особливо у жінок віком 35–45 років, та його суттєвим впливом на якість життя. Авторами підкреслюється, що відсутність морфологічних змін, які можна було б зафіксувати стандартними методами візуалізації, ускладнює діагностику, роблячи критично важливим розуміння природи міофасціальних тригерних точок. У роботі деталізовано патогенетичну концепцію «інтегрованої енергетичної кризи» та класифікацію міофасціальних тригерних точок на активні й латентні. Особливу увагу приділено трапецієподібному м’язу як основній мішені міофасціального больового синдрому через його анатомічну роль у підтримці постави та динамічних рухах верхнього плечового пояса. У ході дослідження систематизовано етіологічні чинники за групами: механічні (ергономічні порушення, статичні навантаження), системні (метаболічні розлади, ендокринні зміни), психоемоційні (хронічний стрес, депресивні стани) та зовнішні. На основі аналізу світового наукового досвіду у статті представлено систематизацію сучасних засобів фізичної терапії. Розглянуто ефективність мануальних технік, методів м’язової енергії, традиційного тайського масажу, а також інноваційних апаратних методів, таких як ударно-хвильова терапія та ультразвукова еластографія. Окремо виділено роль терапевтичних вправ на розтягнення та стабілізацію як фундаменту довготривалої ремісії. Зроблено висновок про необхідність комплексного підходу, що дозволить оптимізувати процес фізичної терапії для пацієнтів різних вікових груп та статі. Перспективою подальших досліджень є обґрунтування програми фізичної терапії для жінок з міофасціальним больовим синдромом трапецієподібного м’яза, використовуючи методику Dr. Tanja Kühne.