(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2026)
Сучасні підходи до фізичного виховання в університетах підкреслюють важливість індивідуального підходу, регулярності занять, поступового нарощування навантажень та контролю за станом здоров’я здобувачів. Мета дослідження перевірити ефективність використання вуличних тренажерів під час самостійних занять фізичною культурою здобувачів вищої освіти старших курсів. Учасники: здобувачі вищої освіти 4 курсу ХНЕУ імені Семена Кузнеця у кількості 20 чоловік (хлопці). Експеримент тривав 3 місяці підчас літніх канікул у 2025 році. Методи дослідження: аналіз та систематизація наукової літератури, метод тестування фізичних здібностей (підтягування на перекладині, згинання розгинання рук в упорі лежачі за 30 с, стрибки зі скакалкою за 30 с, біг з місця 30 м, човниковий біг 2х28 м, присідання на одній нозі з відведенням рук, нахил тулуба вперед з положення сидячи, тест «Міст»), методи математичної статистики. Результати: до змісту самостійних занять контрольної групи входили вправи з власною вагою, бігові вправи середньої інтенсивності, вправи на розтягування та гнучкість, елементи спортивних ігор за можливості. Програма, впроваджена в експериментальній групі, передбачала виконання комплексу вправ із використанням вуличних тренажерів (Кардіо-тренажер, Орбітрек, Жим ногами, Жим від грудей, Тяга сидячи, Степпер, Підйом ніг у висі, Станція на прес), спрямованих на розвиток основних фізичних якостей здобувачів. Комплекси вправ складались із загальнорозвивальних, силових вправи з поступовим підвищенням навантаження; вправи циклічного характеру, вправи для розвитку рівноваги, координації та витривалості. Виявлено, достовірно вищі показники тестувань сили, швидкості та координації (p<0,05; p<0,01) в експериментальній групі в порівнянні з контрольною. Висновки: Показано доцільність застосування вуличних тренажерів у структурі самостійних занять, що забезпечує комплексний вплив на організм, сприяє підтриманню здоров’я, підвищенню працездатності та формуванню культури здорового способу життя.