(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядається значимість ранньої діагностики рухових порушень у передчасно народжених дітей. Висвітлені основні закономірності гармонійного розвитку дитини, особливості спостереження за недоношеними дітьми, фактори ризику та роль фізичного терапевта в мультидисциплінарній команді при роботі з такими пацієнтами. Проаналізовані дослідження та наукові праці щодо ранньої діагностики та особливості роботи фізичного терапевта при взаємодії з сім’єю де передчасно народилася дитина. Встановлено, що раннє виявлення порушень з боку рухових функцій є вкрай важливим для подальшого лікувально-відновного процесу оскільки на першому році життя – кількість синапсів збільшується на 50%, мова йде про використання нейропластичності, тому маємо максимально ефективно використати час для ліквідації діагностованих порушень, відновлення здоров’я у повному об’ємі та запобігти інвалідизації.